Nutričné faktory
Aký je význam jednotlivých vitamínov a minerálnych látok?
Aké potraviny sú prírodným zdrojom najdôležitejších vitamínov a minerálnych látok?
![]() |
Vitamín D (Kalciferol)Význam: Prispieva k normálnemu vstrebávaniu/využitiu vápnika a fosforu, k normálnej hladine vápnika v krvi, k udržaniu normálneho stavu kostí a zubov. Ďalej k udržaniu normálnej činnosti svalov, podieľa sa na procese delenia buniek a prispieva aj k normálnej funkcii imunitného systému. Zdroj: Prírodným zdrojom je rybí tuk, sardinky, nasolený sleď, tuniak, losos, mlieko a produkty z neho, naklíčené semená, žĺtok, tresčia pečeň. |
![]() |
![]() |
Vitamín C (Kyselina askorobová) – ANTIOXIDANTVýznam: Prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, k ochrane buniek pred oxidačným stresom, k zníženiu únavy a vyčerpania, zvyšuje vstrebávanie železa a prispieva k normálnej tvorbe kolagénu. Ďalej prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy a normálnej psychickej činnosti. Zdroj: Jedným z najbohatších zdrojov sú plody šípky. Ďalej je to ovocie (čierne ríbezle, citrusy, kivi, jahody, papája) a zelenina (červená paprika, brokolica, ružičková a hlávková kapusta, kaleráb, mrkva). |
![]() |
![]() |
Vitamín A (Retinol) – ANTIOXIDANTVýznam: Prispieva k normálnemu metabolizmu železa, k udržaniu normálneho stavu slizníc, pokožky a zraku. Ďalej prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a podieľa sa na procese špecializácie buniek. Zdroj: Prirodzene sa nachádza v rybom tuku, pečeni, mrkve, žltej a listovej zelenine, vo vajíčkach, v mlieku a mliečnych výrobkoch a v žltom ovocí. |
![]() |
![]() |
Vitamín E (Tokoferol) – ANTIOXIDANTVýznam: Prispieva k ochrane buniek pred oxidačným stresom. Zdroj: Medzi základné prírodné zdroje vitamínu E patria vajcia, strukoviny, obilné klíčky, sójové bôby, rastlinné oleje, orechy, ružičková kapusta, listová zelenina, špenát, celozrnné obilniny. |
![]() |
![]() |
Niacín (Vitamín B3)Význam: Prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu. Ďalej k normálnej činnosti nervovej sústavy a psychickej činnosti, k udržaniu normálneho stavu slizníc a pokožky. Zdroj: Prírodným zdrojom sú ryby, chudé mäso, výrobky z celozrnnej pšenice, pivovarské kvasnice, pečeň, obilné klíčky, vajcia, arašidy, biele hydinové mäso, avokádo, datle, figy a slivky. |
![]() |
![]() |
Biotín (Vitamín H, B7)Význam: Prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu, k normálnej činnosti nervovej sústavy a psychickej činnosti, ďalej k udržaniu normálneho stavu vlasov, slizníc a pokožky. Zdroj: Dobrými zdrojmi biotínu sú strukoviny, sója, ovsené vločky, pečeň, obličky, vaječné žĺtky, ananás, maliny, huby, kapusta, karfiol, zemiaky. Hlavnými dodávateľmi biotínu pre náš organizmus sú baktérie sídliace priamo v našich črevách. |
![]() |
![]() |
Kyselina listová (Vitamín B9, folát)Význam: Prispieva k rastu zárodočných tkanív počas tehotenstva, k normálnej krvotvorbe, k normálnemu metabolizmu homocysteínu a k syntéze aminokyselín. Zdroj: Potraviny bohaté na kyselinu listovú sú zelená listová zelenina, pečeň, obličky, fazuľa mungo, mliečne výrobky, orechy, celozrnná múka, ovocie, arašidy, mandle. |
![]() |
![]() |
Vitamín B12 (Kobalamín)Význam: Prispieva k normálnemu energetickému metabolizmu a metabolizmu homocysteínu, k normálnej činnosti nervovej sústavy a psychickej činnosti, k normálnej tvorbe červených krviniek a normálnej funkcii imunitného systému. Prispieva ďalej k zníženiu únavy a podieľa sa na procese delenia buniek. Zdroj: Vnútornosti (pečeň, obličky), ryby, vajcia a mliečne výrobky. |
![]() |
![]() |
Zinok – ANTIOXIDANTVýznam: Prispieva k normálnemu metabolizmu kyselín, zásad, sacharidov, makroživín, mastných kyselín, vitamínu A, k normálnej syntéze bielkovín. Ďalej prispieva k normálnym rozpoznávacím funkciám, k normálnej syntéze DNA, k normálnej plodnosti a reprodukcii, k udržaniu normálneho stavu kostí, vlasov, pokožky a zraku a k normálnej funkcii imunitného systému. Prispieva k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom a podieľa sa na procese ich delenia. Zdroj: Prírodným zdrojom zinku sú semená dyne, ovsené vločky, ryby, mäso (hovädzie a bravčové), pečeň, kôrovce aj mäkkýše, ustrice, syry, fazuľa, orechy a pšeničné klíčky. |
![]() |
![]() |
Selén – ANTIOXIDANTVýznam: Prispieva k udržaniu normálneho stavu vlasov, nechtov, k normálnej činnosti štítnej žľazy. Ďalej prispieva k normálnej funkcii imunitného systému a k ochrane buniek pred oxidatívnym stresom. Zdroj: Medzi základné prírodné zdroje selénu patrí brokolica, cesnak, paradajky, cibuľa, tuniak, pečeň a obličky, morské plody, obilné klíčky, otruby, hnedá ryža. |
![]() |